Auto Europe Blog


Paashaas met gekleurde paaseieren

Opvallende paastradities wereldwijd

Binnenkort is het Pasen en tijd voor een paar dagen vol tradities. Ieder land heeft zijn eigen traditionele gebruiken met Pasen. Wij hebben de opvallendste voor u op een rij gezet.

In Nederland wordt Pasen vooral gevierd met het verstoppen, zoeken en eten van versierde (chocolade) eieren en uitgebreid lunchen of brunchen met familie. Daarnaast zijn paasvuren vooral in Oost-Nederland een traditie. Met de paasvuren wordt de zon aangemoedigd weer volop te gaan schijnen en wordt de landbouwgrond vruchtbaar gemaakt. Een meer culturele traditie is het luisteren naar of meezingen van de Matthäus Passion, een beroemd muziekstuk van componist J.S. Bach over het lijdensverhaal van Christus, dat tijdens de paasdagen op vele plaatsen in Nederland wordt opgevoerd.

Australische Easterbilby uit chocoladePaashazen zijn er niet overal

Over het algemeen wordt Pasen met de paashaas geassocieerd, maar dat is niet overal zo. In Australië zijn er geen paashazen, maar “Easterbilbies“. Een bilby is een langoorbuideldas en dit dier is veel geliefder dan de haas. Bilbies zijn voor Australië inheemse dieren, in tegenstelling tot de uitheemse haas, die veel schade aan landbouwgewassen aanricht. In Australië zijn er daarom geen chocoladehazen, maar chocoladebilbies (zie afbeelding rechts).

Ook in Frankrijk zijn paashazen met Pasen niet gebruikelijk. Om de aanwezigheid von bont gekleurde eieren en chocolade eieren te verklaren, wordt een verhaal met klokken verteld. Een legende zegt, dat de kerkklokken van witte donderdag tot paaszondag zwijgen, omdat ze naar Rome zijn gevlogen. Met Pasen komen de klokken dan weer terug en brengen eieren en lekkernijen mee. In Zwitserland worden paaseieren niet door een haas bezorgd, maar door een koekoek. Typisch Zwitsers eigenlijk.

 

Paaseieren en paastakkenVersierde paastakken

Het versieren van paastakken met gekleurde eieren komt uit Groot-Brittannië, maar heeft zijn oorsprong in Duitsland. De Engelse koningin Victoria, die een Duitse moeder en Duitse echtgenoot had, had de gewoonte om met kerst een boom te versieren. Waarom alleen met kerst en niet ook met Pasen? En zo was de traditie van versierde paastakken geboren. Eén van de meest bekende paasbomen staat in het Duitse plaatsje Saalfeld. De paasboom en paastakken worden versierd met gekleurde en beschilderde eieren.

Zweden kent meer een griezelige variant van Pasen. Halloween is voor de Zweden niet genoeg, want ook tijdens Pasen verkleden kinderen zich als heksen en gaan van deur tot deur om meegebrachte paastakken om te ruilen voor lekkernijen.

Vrolijk Pasen!

Auto Europe Team Nederland

Dit artikel is geschreven in Evenementen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*