Auto Europe Blog


Nieuw tolsysteem in Portugal

Nieuw tolsysteem in Portugal

In januari 2012 is in Portugal een nieuw tolsysteem ingevoerd. Op bepaalde snelwegtrajecten wordt de tol niet meer bij tolpoorten betaald, maar gaat dat alleen nog elektronisch. De nieuwe tolregels gelden ook voor toeristen en buitenlandse reizigers, die in Portugal gebruik maken van de snelwegen.

Het elektronische tolsysteem werkt als volgt. Zodra u op een toltraject rijdt, wordt via een tolkastje in de auto het kenteken geregistreerd en het tolbedrag elektronisch berekend. Auto´s met een Portugees kenteken, waaronder dus ook huurauto´s vallen, kunnen de tol achteraf betalen. De meeste autoverhuurbedrijven in Portugal hebben hun huurauto’s al uitgerust met het elektronische tolkastje. Ter plaatse kan de autoverhuurder eventueel nog een extra toeslag voor het kastje berekenen.

Nadat de tol elektronisch is geregistreerd, moet de tol vanaf de tweede dag na het passeren van een toltraject binnen 5 dagen worden betaald bij een postkantoor of een winkel van de keten Payshop. Het niet betalen van de tol wordt bestraft met een boete die kan variëren tussen de 25 en 125 euro. Wanneer u tijdens uw vakantie in Portugal geen tol wilt betalen, moet u alle snelwegen mijden.

Op de volgende trajecten wordt de tol uitsluitend elektronisch geheven:

Norte Litoral
• A27/IP9: Viana do Castelo – Ponte de Lima
• A28/IC1: Viana do Castelo – Porto

AE Transmontana
• A4: Variante Sul de Braganca

Interior Norte
• A24/IP3: Vila Verde da Raia – Viseu

Grande Porto
• A4: Matosinhos – Aguas Santas
• A41/IC24: Perafita/Freixieiro – Seroa (West)
• A42/IC25: Seroa (West) – Lousada

Centro (Costa de Prata)
• A17/IC1: Estadio de Aveiro – Mira – Autoestrada do Litoral Centro
• A25/IP5: Albergaria-a-Velha (A1/IP1) – Vilar Formoso
• A29/IC1: Miramar – Angeja

Centro (Beira Interior)
• A23/IP6: Torres Novas – Guarda

Lisboa Regiao (Pinhal Interior)
• A13/IC3: Atalaia – Tomar

Lisboa Regiao (Litoral Oeste)
• A8/IC36: Variante Sul de Leiria
• A19/IC2: Variante da Batalha

Baixo Tejo
• A33 – Belverde – Coina

Algarve (Via do Infante)
• A22: Lagos – Castro Marim

Wanneer u met uw eigen auto in Portugal onderweg bent, gelden andere regels en betaalmethoden. Er zijn bijvoorbeeld tol-prepaidkaarten en 3- tot 5-dagen kaarten, waarmee u de tol kunt betalen. U kunt ook zelf een tolkastje huren bij verschillende servicestations langs de snelwegen, bij Portugese postkantoren en vestigingen van Via Verde. Voor de huur van het kastje betaalt u borg, die u weer terugkrijgt als u het tolkastje onbeschadigd inlevert. De tol wordt automatisch van uw rekening afgeschreven.

Opdat u tijdens uw vakantie in Portugal niet voor onaangename verassingen komt te staan, is het goed om u vooraf te informeren. Via het gratis telefoonnumer van Auto Europe 0800-0227547 kunt u altijd terecht voor al uw vragen over autoverhuur in Portugal, over de verschillende tolwegen en betaalmogelijkheden, of u überhaupt over snelwegen moet rijden of dat u ook gewoon tolvrij van Portugal kunt genieten.

Goede reis!

Auto Europe Team Nederland

Dit artikel is geschreven in Reizen, Verkeer. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nieuw tolsysteem in Portugal

 1. Hans Koeleman says:

  Beste mensen,
  Tijdens onze rondreis zijn we op 15 april in zuid Spanje na de grensovergang geconfronteerd met de Portugese tolheffing. Bij de grens een bord “electronische betaling” en een Visa logo leek mij ter refereren naar andere tolheffingen, maar dan zonder de cash mogelijkheid. We passeerden de grens maar geen van de ca 5 auto’s stopte bij een Tourist Office. Omdat de camera’s en toltarievenindicaties boven de weg gepaard gingen met “electronic payment only” zijn we bij een tankstation op de tolweg gaan informeren en kochten daar de geadviseerde prepaid uitdraai voor 3 dagen voor alle tolwegen in de Algarve voor €20.
  Vraag: Wat kunnen doen als wij een boete zouden krijgen omdat wij bij de eerste camera’s nog (net) geen prepaid kaart hadden?
  Alvast bedankt, Hans Koeleman

  • Thirza says:

   Beste Hans,

   Zoals vermeld in de Algemene voorwaarden van de voucher, die tevens onderaan het betaalscherm van onze website staan, is de bestuurder verantwoordelijk voor het betalen van de lokale tol en dient de bestuurder op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving. Deze informatie is bijvoorbeeld voorhanden op de site van de ANWB. Indien u hiervoor een boete krijgt dient u deze te betalen.

   Vriendelijke groeten, Auto Europe Nederland

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*