Auto Europe Blog


Lissabon

Lissabon – Zonnige hoofdstad van Portugal

Lissabon is de zonnige en veelzijdige hoofdstad van Portugal. De stad heeft een historisch centrum, vele bezienswaardigheden en een heerlijk mediterraan klimaat. Wilt u het grauwe Nederlandse weer even ontvluchten, boek dan een reis naar de westkust van Portugal!

Praça do Comércio in LissabonLissabon ligt aan de monding van de rivier de Taag in de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van Portugal kent een mediterraan klimaat met warme zonnige zomers en milde winters. Lissabon is gebouwd op de heuvelige oevers van de Taag en binnen de stad zijn grote hoogteverschillen. Het centrum van Lissabon ligt tussen de belangrijkste pleinen van de stad, het Praça do Comércio met toegangsboog direct aan de oevers van de Taag (zie afbeelding rechts) en het Rossio, een plein meer landinwaarts gelegen.

Belangrijke bezienswaardigheden in Lissabon zijn de Toren van Belém, een verdedigingstoren die in de buitenwijk Belém aan de oever van de Taag in het water staat (zie afbeelding onder). De toren uit de 16e eeuw is uniek omdat het één van de weinige overgebleven gebouwen die gebouwd is in de Manuelstijl, een typische Portugese architectuurstijl. Vlakbij de toren ligt het Hiëronymietenklooster, een groot klooster uit de zestiende eeuw, dat net als de Toren van Belém op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

 

Toren van Belém in Lissabon

Met de tram en lift omhoog

Alfama, de oudste wijk van Lissabon, ligt op heuvels en is beroemd door de trappen, steile straten en de historische tram 28, die door deze wijk omhoog rijdt. Op de heuvel in de wijk Alfama staat het Castelo de São Jorge, het meest bekende kasteel van Lissabon dat uitkijkt over de Taag. Het barokke klooster van São Vicente de Fora met zijn twee torens torent eveneens boven de stad uit (zie titelafbeelding). Het klooster en de bijbehorende kerk, waar de voormalige koningen van Portugal liggen begraven, kunt u bezoeken.

Ook de barokke kerk van Santa Engrácia met haar grote ronde koepel is een aanrader. De kerk wordt niet meer als kerk gebruikt, maar als national Pantheon. Er zijn ondermeer gedenkstenen voor beroemde Portugeze personen en zeevaarders te zien. Als u de heuvels wilt beklimmen, kunt u niet alleen met de eerder genoemde tramlijn door de smalle straatjes naar boven rijden, maar u kunt ook met de lift! De Santa Justa lift is 45 meter hoog en verbindt de straat Rua de Santa Justa met een hoger gelegen plein in het het centrum van Lissabon.

Pastei de Belém
Portugeze Pastei del BelémAls u in Lissabon bent, moet u zeker een paar van de locale culinaire specialiteiten proberen. Een typische specialiteit zijn de Pasties de Belém, zoete pasteitjes van bladerdeeg met een romige vulling van pudding en bestrooid met suiker en kaneel (zie afbeelding rechts).

Niet alleen de stad zelf, maar ook de omgeving van Lissabon is zeker een bezoek waard. In het oosten van de stad ligt het Parque das Nações dat ter gelegenheid van de 1998 wereldtentoonstelling werd gebouwd. In het gebied vindt u futuristische architectuur, een winkelcentrum en één van de grootste aquaria van Europa. Wilt u wat ver weg, rij dan met een voordelige huurauto naar de stad Sintra. Deze historische stad ten westen van Lissabon is beroemd vanwege zijn vele paleizen van de voormalige Portugeze koningen.

Fijne vakantie in Lissabon!

Auto Europe Team Nederland

Dit artikel is geschreven in Reizen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*