Auto Europe Blog


Europa in 24 gerechten deel 2

Europa in 24 heerlijke gerechten – deel 2

Als u deze zomer om welke reden dan ook niet op reis gaat, wees niet getreurd. Natuurlijk is de zomer het perfecte moment om tijdens de vakantie nieuwe bestemmingen te verkennen en nieuwe smaken en gerechten te ontdekken, zeker met een huurauto via Auto Europe, maar met deze blog brengen wij enkele van de meest heerlijke Europese gerechten naar u toe. Zo kunt u met het gemak van uw eigen keuken genieten van de meest fantastische lekkernijen uit Europa! En aangezien ons continent zoveel heerlijkheden kent hebben wij ervoor gekozen om dit onderwerp in twee blogs te beschrijven. Welkom bij het tweede deel van “Europa in 24 heerlijke gerechten”!

 

Italië

De wereldbekende pizza is te verdelen in twee categorieën: Italiaanse pizza en pizza zoals de rest van de wereld die maakt. Dit klinkt misschien een beetje gek, zeker omdat de ingrediënten grotendeels hetzelfde zijn, maar zodra u een échte Italiaanse pizza proeft dan weet u dat er een verschil is. Elk restaurant of pizzeria gebruikt voor het maken van de pizza zijn eigen speciale saus en belegt deze met basilicum en mozzarella en, afhankelijk van de pizza, eventuele andere ingrediënten. Maak verschillende combinaties en geniet van deze culinaire reis door het zuiden.

Auto huren Italië | Auto Europe

Pizza


Litouwen – Cepelinai su mėsa

Cepelinai, officieel didžkukuliai, wordt al lange tijd beschouwd als het nationale gerecht van Litouwen. Deze aardappelknoedels zijn normaliter gevuld met gehakt (soms wordt de gehakt vervangen door kaas). De knoedels lijken een beetje op kleine zeppelins en worden geserveerd met zure room of gebakken spekjes.

Griekenland

Dit gerecht wordt ook wel vergeleken met lasagna. Hoewel het van origine geen Grieks gerecht is, is dit wel één van de meest populaire Griekse gerechten. Het bestaat uit verschillende lagen namelijk plakjes aubergine, gehakt, tomaten, uien, knoflook en bechamel saus overdekt met geraspte kaas. Deze hemelse maaltijd is klaar wanneer het de perfecte gebakken goudbruine kleur heeft.

Auto huren Griekenland | Auto Europe

Moussaka


Luxemburg – Judd mat gaardebounen

Voor velen is deze lekkernij een voorbeeld van de typische Luxemburgse keuken. Judd mat gaardebounen is een robuust gerecht gemaakt van gerookt varkensvlees van de nek van het varken (judd) en bonen (gaardebounen). Het nek van de varken wordt een nacht in water geweekt en de volgende dag in een pot met groenten en kruiden, zoals laurier en kruidnagel, enkele uren op zacht vuur gekookt zodat het vlees zacht wordt. Wanneer het vlees de juiste garing heeft wordt het varkensvlees in dikke plakken gesneden en geserveerd met bonen en gekookte aardappelen.

Malta – Fenkata

Traditioneel gezien bestaat fenkata uit twee gerechten: spaghetti met konijnensaus als voorgerecht, en gebakken konijnenvlees met gestoofde aardappelen, uien, erwten en rode wijn als hoofdgerecht. Dit gerecht werd met name populair nadat aan het einde van de achttiende eeuw het verbod op jagen werd opgeheven. Vandaag de dag is dit een echt Maltees gerecht.

Nederland

Ons land staat bekend om meerdere heerlijkheden, maar een uiterst populair product is de stroopwafel. De twee koekjes gemaakt van dik beslag en gevuld met een dikke siroop zijn natuurlijk niet te weerstaan. De oorsprong van de stroopwafel ligt in Gouda, evenals de kaas. Het verhaal gaat dat het eerste recept door een banketbakker werd bereid die hiervoor restjes deeg en stroop gebruikte. Deze zouden in de negentiende eeuw ook wel “armenkoeken” worden genoemd, omdat ze zo goedkoop waren. Tegenwoordig worden deze koeken gemaakt met boter, meel, gist, melk, bruine suiker en eieren.

Auto huren Nederland | Auto Europe

Stroopwafel


Polen – Pierogi

Dit bekende deeggerecht is een soort van een gebakken pastei en is een icoon van de Poolse keuken. De pierogi heeft haar populariteit zeer waarschijnlijk te danken aan het feit dat er zoveel verschillende soorten zijn, verdeeld in zoete en hartige versies. Een aantal soorten vullingen zijn bijvoorbeeld aardappelpuree, zuurkool, kaas, vlees, champignon, kool of vers fruit zoals perzik, appel, aardbei of kersen. Vaak worden deze geserveerd met zure room of besprenkeld met spekjes.

Portugal

Dit traditionele gerecht is bijna een nationele obsessie en heeft zodoende een speciaal plekje verworven in de Portugese keuken. Kabeljauw neemt ook een belangrijke plaats in op de menukaart voor Kerst en Pasen, en er zijn dan ook verschillende manieren waarop deze vis bereid kan worden. U kunt kiezen uit honderden recepten, maar de meest klassieke recepten zijn Bacalhau à Gomes de Sá, kabeljauw met room, kabeljauw met noedels en gebakken kabeljauw.

Auto huren Portugal | Auto Europe

Bacalhau


Tsjechië -Palačinky

Deze dunne pannenkoeken lijken erg op onze pannenkoeken of flensjes, alhoewel deze wel anders worden gemaakt. Traditioneel worden deze in een rol opgediend, maar vandaag de dag worden ze vaak in een driehoekje gevouwen en willekeurig op elkaar gestapeld. Als vullig kan onder andere worden gekozen voor jam, fruit, kaas, ijs of iets anders waar u zin in heeft.

Roemenië – Sarmale

Sarmale zijn gevulde koolbladeren die worden bereid met gehakt, meestal varkensvlees, vermengd met rijst. In de meeste gevallen wordt dit opgediend met een soort polenta en zure room, maar dit kan variëren. Experts zijn van mening dat het nog lekkerder smaakt als deze boven een vuur in een ijzeren pot worden gekookt. Voor een meer intense smaak moet de sarmale twee tot drie dagen rusten voordat ze wordt geserveerd.

Engeland

Het meest beroemde en meest typische gerecht uit Engeland, en een groot favoriet onder de lokale bevolking, is de “fish and chips” dat van oorsprong een afhaalmaaltijd is. Dit bestaat meestal uit twee in beslag gedoopt en gebakken visfilets met friet. Vroeger werd dit gewikkeld in kranten en werd het voornamelijk aan de arbeidersklasse verkocht. Nu is het echter een schotel die door het hele land heen in verschillende restaurants te verkrijgen is.

Auto huren Engeland | Auto Europe

Fish and chips


Zweden – Köttbullar

Er zullen weinig mensen zijn die dit gerecht uit de Zweedse keuken niet kennen; dankzij IKEA zijn deze Zweedse gehaktballetjes wijd en zijd bekend. De gehaktballetjes worden gecombineerd met aardappelpuree en rode bessensaus. Met een dergelijke maaltijd kunt u rekenen op een uitmuntende smaak, volledige verzadiging en een fantastisch diner met een zoet kantje. Ideaal voor diners met grote groepen, zoals bijvoorbeeld een kerstmaaltijd.

Denkt u dat we een Europees gerecht zijn vergeten dat eigenlijk niet in deze lijst mag ontbreken? Laat het ons hieronder weten!

Eet smakelijk!

Dit artikel is geschreven in Europees eten, gerechten uit Europa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*