Auto Europe Blog


Eten in Europa

Eten in Europa

Op vakantie gaan staat meestal ook synoniem met  “eten tot je barst”. In ieder geval, dat wordt bevestigd in recent onderzoek gedaan in opdracht van Auto Europe.

Eten in Europa

Europeanen op vakantie

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de meerderheid van de Europeanen meer dan 500 extra calorieën inneemt gedurende de vakantie. Dezelfde studie geeft ook aan dat 41.3% niet oplet op wat gegeten wordt. Voor de Zweden is dit nóg hoger: meer dan 50% geeft toe dat ze “eten tot ze barsten”.  Aan de andere kant geeft  6,7% van de Europeanen aan dat ze er bewust op letten te minderen.

In balans

Is ´t mogelijk de balans te vinden? Uiteraard!  Er zijn genoeg mogelijkheden om van de vakantie te genieten zonder zich achteraf schuldig te moeten voelen. We kunnen wellicht een voorbeeld nemen aan de Duitsers die op vakantie het meeste wandelen, dat wil zeggen gemiddeld ruim 3 uur per vakantiedag. Of we kunnen proberen onze porties te limiteren, zoals 2,9% van de Franse en Nederlandse respondenten doen.

Europees eten

Een vakantie in Europa is een paradijs voor lekkerbekken! De lokale keuken staat overal hoog aangeschreven en de meeste Europese landen beschikken over een rijke, traditionele keuken met welbekende nationale schotels.

Frankrijk staat bijvoorbeeld bekend om haar ‘baguettes’, ´croissants´ en ‘macarons’, maar de Franse keuken is uiteraard nog veel meer dan dat. Er zijn verschillende provinciale schotels zoals de ´ratatouille’, de’ Quiche Lorraine’ (traditionele oventaart met eieren, bacon en kaas) aangevuld met een rijk assortiment aan zoetigheden gevuld met crème, de zogeheten ‘éclairs’.

BratwurstVan Duitsland is de gegrilde ‘Bratwurst’ met lokaal gebrouwen bier overbekend. Maar ook de ‘Spätzle’, een vegetarische pastaschotel, is een geliefd gerecht in het gehele land. Om het diner af te maken is er als dessert de ‘Apfelkuchen’, het zoete deeggebakje gevuld met appel (kennen we natuurlijk in Nederland maar al te goed).

In Griekenland moet de beroemde ‘moussaka’ geprobeerd worden (aubergine met pittig gekruide gehakt). Een bekende snack is de ‘tiropites’, dat wil zeggen deegdriehoekjes gevuld met kaas. Als dessert is er de ‘baklava’, een heerlijk gebakje met kaneel, noten en stroop.

In Nederland is er natuurlijk de nationale schotel genaamd ‘stamppot’ (nadere uitleg niet nodig) en dan als lekker “koekje” de karamel-gevulde roomboter ‘stroopwafel’ (overigens toenemend bekend in het buitenland). En wellicht de beste snack in de wereld: de ´bitterbal´ (waar overigens niets bitters aan te proeven is 🙂 ).

PizzaDe Italiaanse keuken kunnen we niet overslaan. Pasta´s en pizza´s hebben de gehele wereld beïnvloed. Maar laten we ook de rijstschotel ‘risotto’ en desserts zoals ‘tiramisu’ en ‘panna cotta’ niet vergeten!

Tot slot

We zouden nog een tijdje kunnen doorgaan met de Portugese ‘pastéis de nata’, de Spaanse ‘paellas’ of de Zweedse haringschotel ‘surströmming’. De Europese keuken is niet zuinig! We hebben er trek van gekregen.

En … vergeet niet ons in het onderstaande commentaar veld te laten weten welke schotel we nog beslist hadden moeten opnoemen!

Dit artikel is geschreven in Europees eten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*