Auto Europe Blog


Zadar, Kroatië

Een dagje Zadar

Bent u op vakantie in Zuid-Europa? Dan is het misschien een leuk idee om het historische en interessante Zadar te bezoeken. Veel mensen stoppen hier tijdens hun reis tussen Split en Zagreb. Een bezoekje aan dit schitterende plekje aan de kust mag u dan ook zeker niet missen.

Een korte geschiedenis: Het ontstaan van Zadar gaat terug tot de negende eeuw v.Chr. en heeft zodanig een lange en bewogen historie achter de rug. Tussen de elfde en de veertiende eeuw werd de stad diverse keren aangevallen. Om te voorkomen dat de hele stad werd verwoest bouwden de inwoners van Zadar een muur om de stad heen. En dankzij dit ingrijpen kunnen vandaag de dag toeristen en inwoners nog altijd genieten van de prachtige oude kerken en monumenten.

De beste plek om uw ontdekking te starten is in de oude stad. U ziet sterk de Romeinse invloeden terug in de met witte stenen geplaveide straten, die versierd worden door eeuwenoude kerken en ruïnes. In restaurants worden voornamelijk gerechten met vis en andere zeevruchten geserveerd, welke vers wordt gevangen.

Als u de stadsmuur vanuit het stadscentrum volgt komt u uit bij de idyllische waterkant van Zadar. Hier kunt u de “Sun Salutation”, ofwel de “Zonnegroet van Zadar”, bewonderen; dit is een grote cirkel gemaakt van zonnecellen die overdag de zonne-energie opslaat, zodat het van zonsondergang tot zonsopgang een geweldige lichtshow kan geven.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is het “Zeeorgel van Zadar”. Aangezien dit zeeorgel onder water ligt hoort u bij iedere golf een andere soort toon muziek en een ander soort melodie. Dit ontwerp won in 2006 de European Prize for Urban Public Space, tezamen met het Nederlandse ontwerp A8ernA in Koog aan de Zaan.

Zadar wordt vaak nog gezien als een ongebruikelijke vakantiebestemming. Dit betekent echter wel dat de stad niet overspoelt wordt door toeristen en dat u in alle rust van de bijzondere attracties kunt genieten die de stad te bieden heeft. En de beste manier om de stad te verkennen is door via Auto Europe een auto te huren in Kroatië!

Dit artikel is geschreven in kroatie, zadar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*