Auto Europe Blog


Aquaplaning

De gevaren van aquaplaning

Met de winter op komst nemen we officieel afscheid van de zomer en in de aanloop naar de winter kunnen we zoals gewoonlijk aardig wat regen verwachten. Veel mensen gebruiken de auto als vervoer naar het werk, wat zeker op een regenachtige dag een warm en droog onderkomen biedt. Echter, juist één van de gevaarlijke situaties die dan kan ontstaan is aquaplaning.

Deze term verwijst naar het slippen van banden op een nat wegdek. Aquaplaning treedt op bij hevige regenval, wanneer er een waterfilm ontstaat tussen de banden en het wegdek. De banden verliezen door het water grip op de weg waardoor het voertuig (tijdelijk) onbestuurbaar is.

Wat dient u te doen bij zware regenval?
Om een idee te krijgen wat u kunt doen om een dergelijke situatie te voorkomen is het goed te begrijpen welke factoren hier allemaal meespelen.

Banden. De banden van voertuigen zijn zo ontworpen dat ze een goede grip op de weg hebben, zelfs bij water. Voor optimale grip mogen de groeven van de banden niet vlak zijn. Verwissel dus op tijd uw banden om ervoor te zorgen dat uw banden optimale grip hebben op de weg.
Schokdempers. Om verkeersveiligheid te garanderen moeten ook uw schokdempers in goede staat zijn. Wanneer deze versleten zijn heeft dit niet alleen effect op de remmen, maar ook op de grip op een nat wegdek. Zo kan zelfs aquaplaning bij lage snelheid voorkomen.
Snelheid. Hoe hoger de snelheid van een voertuig is, hoe moeilijker het voor de banden is om een goede grip te houden op een weg die onder water gelopen is of zware regenval te verduren heeft.
Water. De enige factor waar we geen controle over hebben is de hoeveelheid water die op de weg aanwezig is. Belangrijk om te onthouden is dat de hechting van het asfalt afneemt naarmate de hoeveelheid water toeneemt.

Wat kunt u doen?
Enkele dingen die u kunt doen om meer controle te houden over uw voertuig en het risico op aquaplaning te beperken:
– Zorg dat uw voertuig is uitgerust met adequate autobanden, waarbij het loopvlak speciaal is ontworpen om overtollig water af te voeren;
– Controleer regelmatig uw schokdempers;
– Reduceer uw snelheid bij het rijden op een nat wegdek en vermijd plotseling remmen.

In Nederland zijn wij zeker niet onbekend met regen, maar dat betekent niet dat we niet oplettend kunnen zijn, zeker bij een heftige onweersbui. Probeer in een dergelijke situatie rustig te blijven, houd afstand en verminder uw snelheid. Een andere mogelijkheid is om uw auto ergens te parkeren totdat de ergste regenval voorbij is.

Auto Europe wenst u een veilige reis toe!

Dit artikel is geschreven in aquaplaning, rijden bij regen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Uw emailadres wordt niet openbaar gemaakt. *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*